Mi az a szalmonellafertőzés?
A szalmonellafertőzés kialakulását legtöbbször a szalmonellabaktériumokkal fertőzött nyers, rosszul főzött, illetve helytelenül tárolt húsok, kagylók vagy tojás fogyasztása okozza. A szalmonellabaktériumok számos állat, köztük emlősök, madarak és hüllők bélrendszerében is megtalálhatók, így a fertőzés nem csak a fertőzött ételek elfogyasztásával, hanem a baktériumokat tartalmazó ürülék megérintésével, vagy véletlenszerű bevitelével is terjedhet. A szalmonellabaktériumok ezen felül az ivóvizet is megfertőzhetik, például ha az érintkezésbe kerül a baktériumokat tartalmazó széklettel. Ez történhet az élelmiszerek termesztése, betakarítása, feldolgozása vagy kezelése során is.
Kik vannak fokozott kockázatnak kitéve?
A szalmonellabaktériumokkal bárki megfertőződhet, ám egyesek nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint mások. Gyermekeknél, időskorúaknál, illetve legyengült immunrendszerűeknél jelentősen nagyobb valószínűséggel alakulhat ki a fertőzés az alábbiak következtében:
- nyers, vagy nem megfelelően átfőzött húsok, vagy tojás fogyasztása
- nyers tej és tejtermékek kezelése és fogyasztása
- baromfi, vagy más haszonállatok tenyésztése, gondozása
- háziállatokkal, madarakkal, hüllőkkel való foglalkozás
- olyan területek látogatása, ahol gyakori a szalmonellafertőzés
Mik a szalmonella legjellemzőbb tünetei?
A szalmonellafertőzés tünetei az azt okozó baktérium típusától függően, valamint személyenként változhatnak, azonban a betegek jellemzően a következőket tapasztalják:
- láz
- fejfájás
- izomfájdalmak
- gyomorgörcsök
- hasmenés
- hányás
- étvágytalanság
- bőrkiütések
A fenti tünetek általában a baktériumokkal való érintkezést, vagy az azokkal szennyezett ételek elfogyasztását követő 12-72 órán belül jelentkeznek, és akár több napig is fennállhatnak.
Mit tehetünk a fertőzés megelőzésének érdekében?
A szalmonellafertőzés megelőzéséhez kulcsfontosságú a személyes higiéniára való fokozott figyelem, illetve néhány alapvető szabály betartása az ételek tárolását, előkészítését, valamint a táplálkozást illetően. Az alábbi lépések betartásával magunkat és másokat is megvédhetjük a fertőzéstől:
- Az alapos kézmosás nem csak mosdóhasználat előtt és után, valamint az élelmiszerekkel való érintkezés előtt és után kulcsfontosságú. A nap folyamán mossunk kezet rendszeresen, valamint kerüljük az arcunk és a szánk megérintését nem tiszta kézzel.
- A nyers húsokat és tojást tartsuk a többi élelmiszerektől elkülönítve bevásárlás, tárolás, valamint előkészítés során is.
- A keresztszennyeződés elkerülése érdekében használjunk külön vágódeszkát a húsokhoz.Használat után alaposan tisztítsuk meg ezeket, és mossunk kezet.
- A húsokat és a tojást alaposan főzzük vagy süssük meg, hogy elpusztítsuk a baktériumokat.
- Kerüljük a nyers, alulfőzött, vagy megkérdőjelezhető frissességű és tisztaságú ételek fogyasztását mind otthon, mind pedig vendégségben és éttermekben.
- A nyers gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztás előtt alaposan mossuk meg.
- Kerüljük a nem pasztőrözött tej fogyasztását.
Hogyan kezelhetjük a szalmonella tüneteit?
A szalmonellafertőzés tüneteinek otthoni kezelésére számos természetes módszert bevethetünk. Ezek közé tartoznak a következők:
- Igyunk sok folyadékot. A kiszáradás a szalmonella gyakori szövődménye, ezért fontos, hogy elegendő vizet, vagy elektrolitokban gazdag italokat fogyasszunk a nap folyamán. Kerüljük a koffeint és az alkoholt, hiszen ezek súlyosbíthatják a tüneteket. Ajánlott termék: Mannavita ElektronyK+ Elektrolit Italpor
- Gondoskodjunk az elegendő pihenésről, hiszen ez segít a szervezetnek a fertőzés leküzdésében.
- Alkalmazzunk olyan természetes, baktériumellenes és az immunrendszert erősítő étrend-kiegészítőket a tápanyagokban gazdag táplálkozás kiegészítéseként, mint például a következők:
- Fokhagyma - Erősítheti az immunrendszert, és antimikrobiális tulajdonságainak köszönhetően segíthet a fertőzést okozó baktériumok leküzdésében.
- C-vitamin - Antioxidánsként támogatja az immunrendszert, és fokozza a szervezet védekezőképességét. Ajánlott termék: Lipocell C-vitamin
- Cink - Erősíti az immunrendszert, valamint lerövidítheti a fertőzés időtartamát.
- Probiotikumok - Jótékony baktériumok lévén segítenek visszaállítani a bakteriális fertőzés okozta sérült bélflóra egyensúlyát, támogatják az immunrendszert, és védik a bélrendszer egészségét. Ajánlott termék: MikroBiom-11
- Echinacea - Védheti az immunrendszert, és segíthet csökkenteni a tünetek súlyosságát és időtartamát is.
A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!
Források:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17146467/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK555892/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK8435/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC4045285/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10594976/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK547698/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16102249/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK499877/
Fotó: Cottonbro Studio