Mi az a homoktövisolaj?
A homoktövis egy Európa és Ázsia mérsékelten hideg területeiről származó növény, mely antioxidánsokban és alapvető tápanyagokban gazdag, apró sárga bogyókat terem. A homoktövisből számos termék készül, beleértve a lekvárt, a homoktövis gyümölcslevet, illetve a bogyók húsából és magjaiból préselt homoktövisolajat. Ez az olaj rendkívül gazdag jótékony vegyületekben, különösen omega-7 zsírsavakban, melyek számos módon védhetik egészségünket. Ebben a bejegyzésben erről olvashatunk bővebben.
Mik azok az omega-7 zsírsavak?
Az omega-3 és omega-6 zsírsavak sokunk számára ismertek, sőt talán még az omega-9ről is hallottunk. A homoktövisolajon kívül a makadámdióban és a szardellában is gazdagon megtalálható omega-7 zsírsavakról azonban viszonyal kevés szó esik. Az egyszeresen telítetlen omega-7 zsírsavak az omega-3-mal, omega-6-tal és omega-9-cel ellentétben viszonylag ritkán fordulnak elő a növényvilágban, azonban forrásaikat mindenképp érdemes az étrendünkbe iktatnak. Lássuk, miért!
A homoktövis és az omega-7 zsírsavak egészségügyi előnyei
Védhetik a szív- és érrendszer egészségét
Tanulmányok szerint a benne található omega-7 zsírsavaknak köszönhetően a homoktövis magjából préselt olaj rendszeres alkalmazása csillapíthatja a szervezetben a gyulladásokat, valamint fokozhatja a szív egészségét az LDL (rossz) koleszterin és a trigliceridek szintjének csökkentésével, illetve a HDL (jó) koleszterin szintjének növelésével.
Segíthet a vércukorszint szabályozásában
Beszámolók szerint az omega-7 orvosi felügyelet mellett, a terápia részeként alkalmazva ígéretes lehet a vércukorszint szabályozásában és az inzulinérzékenység javításában, amelyek fontos tényezők a cukorbetegség kezelésében.
Óvhatja a bőr egészségét
Egyes vizsgálatok szerint az omega-7 belsőleg és külsőleg, kozmetikumok összetevőjeként alkalmazva jelentősen fokozhatja a bőr rugalmasságát és hidratáltságát. Így nem csak a túl korai bőröregedés kockázata mérsékelhető használatával, hanem hozzájárulhat az öregedés már látható jeleinek csökkentéséhez és a fiatalosabb megjelenéshez is.
Gyulladáscsökkentő hatás
Kimutatták, hogy az omega-7 képes lehet a szisztémás gyulladások megelőzésére és csillapítására, ezáltal jelentősen csökkentheti egyes krónikus betegségek kockázatát. A homoktövis számos más, hasonló hatású vegyületet is tartalmaz, köztük a C-vitamint és az E-vitamint, így rendszeres fogyasztása sokunk számára előnyös lehet.
A nyálkahártya védelme
Vizsgálatok szerint a benne található omega-7 zsírsavaknak köszönhetően a homoktövisolaj megfelelő alkalmazás mellett hatékony lehet a gyomor-, a bél- és a húgyúti traktus nyálkahártyájának védelme terén.
A testsúly optimalizálása
Korai kutatások szerint az omega-7 természetes étvágycsökkentő, valamint zsíranyagcserét javító hatásának köszönhetően segíthet a testsúly optimalizálásában is.
A szem egészségének védelme
Az omega-3-hoz hasonlóan az omega-7 fogyasztása hatékony lehet a szemszárazság elleni küzdelemben, így a homoktövisolaj hasznos lehet azok számára, akik hosszú órákat töltenek olvasással, vagy a képernyő előtt.
Az immunitás támogatása
Beszámolók szerint az omega-7 antioxidáns tulajdonságai segítenek az immunrendszer erősítésében, így fokozhatják a szervezet betegségekkel szembeni ellenálló képességét.
Mire érdemes odafigyelni az omega-7 rendszeres alkalmazása során?
Fontos megjegyezni, hogy mint minden étrend-kiegészítő, az omega-7 kiegészíti a kiegyensúlyozott és változatos étrendet, nem pedig helyettesíti azt. Az omega-7 terápiás alkalmazása előtt ajánlott orvosunkkal konzultálni, különösen betegségek, illetve rendszeres gyógyszerszedés esetén. Az arra érzékenyeknél a homoktövis alkalmazása során enyhe mellékhatások, például hasmenés vagy bőrkiütés léphet fel, ezesetben mellőzzük a termék alkalmazását. Fontos továbbá, hogy minden esetben válasszunk magas minőségű, hidegen sajtolt terméket, mint például a Mannavita Homoktövis Magolaj.
A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!
Források:
https://examine.com/sea-buckthorn/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC5438513/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC8431556/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23376733/
https://examine.com/fat-intakes/
Fotó: Munkhbayar Dambajav