A gázok, a hányinger, a gyomorégés, a székrekedés vagy a hasmenés olyan gyakori emésztőrendszeri panaszok, melyeket élete során bizonyára mindenki megtapasztal. Szerencsére ezek könnyedén elkerülhetők és kezelhetők bizonyos életmódbeli és étrendi változtatásokkal. Az életmód fontosságáról ebből a cikkből tudhatunk meg többet (Hatékony módszerek az emésztés elősegítésére - Életmódbeli szokások), a következőkben pedig az étrend fontosságáról lesz szó.
Fogyasszunk teljes értékű, tápanyagokban gazdag és káros adalékanyagoktól mentes ételeket
A készételekhez adott tartósítószerek, ízfokozók és más mesterséges anyagok gyakran állhatnak az időszakos emésztőrendszeri zavarok, a tartós bélgyulladás, valamint akár az áteresztő bél szindróma és más komoly panaszok hátterében. A mesterséges édesítőszerek túlzott fogyasztása például jelentősen növelheti a káros bélbaktériumok számát, ami hosszú távon vastagbélgyulladás, irritábilis bél szindróma (IBS), vagy Crohn-betegség kialakulásához és súlyosbodásához is vezethet.
Szerencsére a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának mérséklése - illetve ideális esetben mellőzése - valamint a tápanyagokban és gyulladáscsökkentő vegyületekben gazdag étrend képes lehet megelőzni az emésztőrendszeri panaszok kialakulását, kiújulását, valamint súlyosbodását.
Az egészséges zsírok fontossága
A feldolgozott élelmiszerekben megtalálható transzzsírok a szív- és érrendszer állapotára gyakorolt negatív hatásaik mellett árthatnak az emésztőrendszer egészségének, valamint összefüggésbe hozhatók a kolitisz ulceróza, más néven a fekélyes vastagbélgyulladás, és más betegségek fokozott kockázatával is.
Azonban a megfelelő emésztéshez elengedhetetlen a megfelelő zsírok fogyasztása. Ezek a zsírok ugyanis szükségesek a tápanyagok megfelelő felszívódásához, és az étkezés utáni teltségérzethez is hozzájárulnak. Tanulmányok szerint az omega-3 zsírsavak csökkenthetik a gyulladásos bélbetegségek kialakulásának kockázatát.
Prebiotikus és probiotikus rostokkal a hatékony emésztésért
Köztudott, hogy a prebiotikus és probiotikus élelmi rostok jótékony hatással vannak az emésztésre, hiszen többek között felszívják a felesleges vizet, elősegítik a széklet térfogatának növelését és rendszeres áthaladását, valamint bélflóránk egészségét is óvják, ugyanis táplálják az egészséges bélbaktériumokat is.
A rostban gazdag étrend jelentősen csökkenti az emésztési zavarok, a reflux, a fekélyek, az IBS, a divertikulitisz és más gyulladásos bélbetegségek, illetve még az aranyér kockázatát is. A teljes kiőrlésű gabonák, a hüvelyesek, a zöldségek és gyümölcsök, a diófélék és a magvak, valamint még a szűretlen almaecet is mind kiváló forrásai a prebiotikus és probiotikus rostoknak.
A probiotikus étrend-kiegészítők alkalmazása is rendkívül előnyös lehet, hiszen nem csak szerepet játszanak a bélflóra egyensúlyának fenntartásában és helyreállításában, hanem segítik az emésztést, hiszen hozzájárulnak a puffadást okozó rostok lebontásához, továbbá enyhíthetik a székrekedés és a hasmenés tüneteit is.
Ajánlott termékek:
Ne feledkezzünk meg a hidratálásról sem
A megfelelő hidratálás kulcsfontosságú, hiszen az alacsony folyadékbevitel a székrekedés és más emésztőrendszeri panaszok gyakori oka. A víz nem csak sejtjeink hidratálásához, hanem a bélmozgás elősegítéséhez és a rostok kiürítéséhez is elengedhetetlen.
Igény szerint alkalmazzunk bélrendszert támogató tápanyagokat
Cink
A cinkről kimutatták, hogy hiánya számos gyomor- és bélrendszeri rendellenesség kialakulásához vezethet, így megfelelő szintje elengedhetetlen a bélrendszer egészségének fenntartásához. A cink-kiegészítés jótékony lehet hasmenés, vastagbélgyulladás, átszivárgó bél szindróma és egyéb emésztési problémák kezelésében is.
L-glutamin
Az L-glutamin egy olyan aminosav, amely támogatja a bélrendszer általános egészségét, valamint segíthet bizonyos betegségek megelőzésében, valamint egyes esetekben csökkentheti a rendellenes bélpermeabilitást (bélátszivárgást) is.
Emésztőenzimek
Az enzimek elengedhetetlenek a megfelelő és hatékony emésztéshez. Az egyes enzimek előnyösek lehetnek a fokozott puffadás, a bélgázok, a reflux, a máj- és epepanaszok kezeléséhez, valamint a gyomorsav optimalizálásában, illetve a cukorbetegség és egyes ételallergiák tüneteinek enyhítésében is szerepet játszhatnak.
Ajánlott termék: Mannavita Enzima+
A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!
Források:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25676324/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23828881/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27833381/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25231862/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23541470/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27863994/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19335713/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26325092/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28450053/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25780308/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24285463/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27440684/